Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Koffeinmegvonás a versenyt megelőzően

Koffeinmegvonás a versenyt megelőzően

"A koffein megvonása felesleges és szükségtelen a versenyt megelőzően."

A koffeinbevitel a versenyt megelőzően és a verseny során teljesítménynövelőnek bizonyul

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a koffein elősegíti a jobb teljesítményt az állóképességi sportokban. Ajánlott a magasabb teljesítmény-igényt megelőzően (pl. a verseny indulása előtt) egy órával kb. 200 mg koffeint bevinni. Ezáltal a megfelelő pillanatban érhető el a vérben a koffeinkoncentráció legmagasabb szintje.

Egy másik, profi kerékpárosok és triatlonisták közreműködésével végzett tanulmány megállapította, hogy a koffein egyértelműen teljesítményfokozó stimuláns, amennyiben a koffeint (100 mg, vagy méginkább 200 mg adagban) sporttevékenység közben, kb. 40 perccel a csúcsteljesítmény tervezett elérése előtt fogyasztják.

Szükséges-e a koffeinmegvonás a koffein maximális hatásának elérése érdekében a versenyt megelőző időszakban?

A korábbi tanulmányok és táplálkozási útmutatók azt javasolták, hogy a kávéfogyasztók „mossák ki”, azaz vonják meg a szervezetüktől a koffeint a versenyt megelőzően. Ez azt jelenti, hogy a versenyt megelőző 4-5 napban a koffeintartalmú ételeket és italokat tudatosan kerülni kell annak érdekében, hogy a következő verseny során a koffeinbevitel fokozott hatása érezhető legyen.

A legfrissebb eredmények azonban arra mutatnak rá, hogy a koffein megvonása a koffein jobb hatásának elérése érdekében egy mítosz. Asker Jeukendrup sporttáplálkozási tanácsadó a Kell-e kerülni a kávét, hogy a koffein maximális hatást eredményezzen? című táplálkozási cikkében különféle tanulmányokra utal, melyek szerzői az alábbiakat állítják:
 

  Minden sportoló számára előnyös a koffein fogyasztása közvetlenül a verseny előtt, függetlenül attól, hogy isznak-e kávét,
      mérsékelten isznak, vagy sok kávét isznak a mindennapokban.

  A versenyt megelőző koffein megvonás után a sportolók nem észleltek teljesítménybeli különbséget.

  A koffein kimosási fázis szükségtelen elvonási tüneteknek teheti ki a sportolókat.

  A verseny előtt mindenki fenntarthatja a szokásos koffeinfogyasztását, és ugyanúgy részesülhet a koffein pozitív hatásaiban.


Ezeket a megállapításokat egy közelmúltban készített újbóli elemzés is megerősítette, amelyben konkrét ajánlásokat is megadtak a koffeinfogyasztás adagolására és időzítésére vonatkozóan. 
Például a koffeinhez szokott versenyzők nagyobb koffein adagokat alkalmazhatnak, bár természetesen a koffein bevitel időbeniségét, valamint az egyéni szervezeti adottságokat is figyelembe kell venni.

Melyik koffeintartalmú termékeket kínálja a Sponser?

Sponser Activator 100, valamint a Sponser Activator 200 ampullák egy igazi energialöketet adnak a verseny közben vagy a holtponton.
A termékek 100, illetve 200 mg koffeint tartalmaznak guaranából, zöld teából és matéból keverve tiszta koffein tartalommal, amelyek ilyen kombinációban egyaránt rövidebb és hosszabb ideig tartó stimuláló hatást biztosítanak. A 25 ml-es ampullák kényelmes és praktikus kiszerelése könnyű tárolást és fogyasztást tesznek lehetővé a verseny vagy az edzés során. A Sponser Activator fogyasztást követően azonnal kifejti az energizáló hatását, amely 2-4 óra időtartamig tart ki.


Szerző: 
Remo Jutzeler
K+F vezető Sponser Sport Food
Ing. Applied Food Sciences UAS
MAS Nutrition & Health ETHZ


Szakirodalom:
- Talanian and Spriet, 2016: 
Low and moderate doses of caffeine late in exercise improve performance in trained cyclists. Appl Physiol Nutr Metab 41:850-855
- Pickering and Kiely, 2019: 
What should we do about habitual caffeine use in athletes? Sports Medicine 49:833-842

Kép: Natalia Aggiato/Pixibay.com
 

Kapcsolódó cikkek: A koffein hatása a sportteljesítményre

Tartalomhoz tartozó címkék: Koffein Teljesítményfokozók