Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Fehérje: A gyors felépülésért, az izomépítésért, a súlyszabályozásért és az immunvédelemért

A fehérjék számos fontos funkciót látnak el a szervezetben. Az állóképességi sportolók számára ezek közül a regeneráció, az izomépítés és fenntartás, a súlyszabályozás és az immunvédelem a legfontosabb funkciók.

 


                                        


Regeneráció

A stresszes izmok regenerációjához és felépüléséhez megfelelő tápanyagokra van szükség. Az optimális regeneráció érdekében az edzést követően a lehető leghamarabb 20-30 g gyors felszívódású, kiváló minőségű fehérjét kell fogyasztani. A legideálisabb a tejsavófehérje, mint például a Sponser Whey Isolate vagy a Sponser Pro Recovery, melyek gyors táplálékhoz juttatják az izmainkat. 

Mivel az anyagcsere az intenzív edzések, illetve verseny után még órákon át teljes sebességgel folyik, ezért a fehérjebevitelt 3-4 óránként meg kell ismételni. Ezekben a szakaszokban a legmegfelelőbb források a több összetevőjű fehérjekeverékek, mint például a Sponser Multi Protein, amely többfajta fehérjeporból készül, emellett számos vitamint és aminosavat is tartalmaz. A szilárd ételek és a fehérjeszeletek, mint például a Sponser Protein bar 36 vagy Sponser Protein Low Carb fehérjeszeletek szintén kiváló fehérjepótlók.

A regeneráció legfontosabb fázisa az alvás. Az éjszakai pihenés alatt tanácsos a leghosszabb ideig fenntartani az aminosav áramlást a szervezetben az izomleépülési szakasz (katabolikus szakasz) csökkentése érdekében. Az éjszaki fehérjeporok, mint például a Sponser Casein és a Sponer Multi Protein lassú és egyenletes emésztést tesznek lehetővé, így elősegítik a katabolikus szakasz lerövidítését.


Erő és izomépítés

Az erő és izomépítésre ugyanazok az elvek érvényesek, mint a regenerációra, de ideális esetben magasabb fehérjemennyiséget szükséges bevinni. Különösen fontos ez a pozitív nettó kalóriaegyensúly fenntartása miatt. Ezt azt jelenti, hogy a nap folyamán több energiát kell fogyasztani, mint elégetni.


Súlyszabályozás

A fogyáshoz negatív energiamérlegre van szükség. Ez azt jelenti, hogy több energiát szükséges elégetni a nap folyamán, mint amennyit elfogyasztunk. A rendszeres és megnövekedett fehérjeellátás szintén döntő szerepet játszik egy ilyen súlycsökkenés során. Egyrészt a fehérjék nagyobb hatással vannak a telítettségre, mint a szénhidrátok. Másodsorban a fehérjék emésztéshez több energiára van szükség, ami így összességében alacsonyabb nettó kalóriabevitelt jelent.

Ezenfelül a fehérje a diétás étrend esetén is fontos, mivel csökkenti a lebomlást (katabolizmus), elősegíti az izomtömeg és az egészséges szervezet megőrzését.


Immunvédelem

A fehérje az immunrendszer legfőbb építőanyaga és energiaszolgáltatója. Ezért a fehérjeigény egy fertőzés esetén hirtelen megnövekszik. Szervezetünknek nagyszámú védekező sejtet és immunfaktort kell előállítani annak érdekében, hogy megakadályozza a vírus vagy baktérium kórokozók elterjedését. A megfelelő arányú és magas minőségű fehérjebevitel mindezekhez elengedhetetlenül fontos.
 

Kapcsolódó cikkek: Minden, amit állóképességi sportolóként a fehérjéről tudnod kell

Sponser.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Fehérje

Keresés