Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Előzd meg az izomgörcsöket!

A legjobb tippek futóknak


Az izomgörcsök sok esetben megnehezítik a futók életét az edzések vagy a verseny során. Váratlanul fordulnak elő, és szó szerint megbénítják az izmokat vagy az egész izomcsoportot.

Sok maratonon láthathatjuk, hogy a sportolók fájdalmas arccal nyúlnak a lábukhoz a sporttevékenység közben, vagy gyakran kérik mások segítségét, hogy nyújtással megszüntessék a görcsöt a végtagokban.


Fotó: Swiss-Image prov. by Jungfrau-Marathon


Az izomgörcsök nagyon idegesítőek tudnak lenni, hiszen negatívan befolyásolják a sportteljesítményt, ugyanakkor szerencsére ártalmatlanok.

Sajnos teljes mértékben nem tudod megvédeni magad az izomgörcsökkel szemben. De van néhány olyan dolog, melyet megtehetsz a kontrollálatlan izomgörcsök ellen.

A verseny előtti hónapokban: komoly edzés

Ha nem szeretnél meglepődni egy maratonon, akkor már a versenyt megelőző hónapokban meg kell kezdened a felkészülést a versenyre, különösen a verseny sajátos jellemzőire (hegyről le- és felfutás, különböző terepek – aszfalt, erdős talaj -, versenytávok, stb.) figyelemmel. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen megtanulod a verseny profilját, és ennek megfelelően építed fel az edzéseidet!

A verseny előtti napokban: folyadék és elektrolitok

Folyadék- és energiahiány, valamint elektrolithiány (nátrium, magnézium) valószínűleg a fő oka annak, hogy az izmok megfeszülnek a hosszú távú fizikai aktivitás során. Ezért ajánlott már a verseny előtt elegendő ásványi anyag-ellátást biztosítani a szervezetednek. Az ásványi sókeverékek a verseny előtti napokban és hetekben segítik a test raktárainak feltöltését. Még a sós étel fogyasztása sem teljesen helytelen ebben az időszakban.

A verseny reggelén kelj fel korán, és igyál meg kb. 1–1,5 liter folyadékot, melyet egyenletesen ossz el a reggeli előtt, alatt és után (kb. 3-4 óra a rajt előtt). A sportitalokban található elektrolitok folyadékok szállítására szolgálnak. 

Kifejezetten ajánljuk a verseny előtti napokban a Sponser Carbo Loader szénhidrátitalt és az alacsony kalóriatartalmú Sponser Electrolytes ásványi anyag pezsgőtablettákat.

A verseny alatt: étkezés és ivás

A verseny során ügyelj a sportitalok fogyasztására és használd ki a frissítő pontokat! A legfontosabb tanács, hogy figyelj a szomjúságérzetre és ne igyál többet, mint amennyit a gyomrod képes befogadni. A 2 órát meghaladó sporttevékenység során érdemes valami szilárd ételt is fogyasztanod (banán, energia szelet, kenyér, stb.) A kis mennyiségű szilárd táplálék a hosszú távú versenyen támogatja a bélműködést, szemben a tisztán folyékony táplálkozással.

Növekvő intenzitás mellett a fő energiapótlást a sportitalokból próbáld meg pótolni, mely nem terheli túl a gyomrod, mint például Sponser Competition és Long Energy hipotóniás italok, vagy a Sponser Ultra Competition, melyeket bátran kombinálhatsz a Sponser Liquid Energy energia gélekkel.

Hogy a verseny során ne érjen meglepetés, mindenképpen előzetesen tájékozódj, hogy a versenyen lesz-e frissítés, mit adnak a frissítőpontokon és milyen gyakran.

Titkos fegyver: MUSCLE RELAX az akut izomgörcsök ellen

A Sponser izomgörcsökkel szembeni titkos fegyvere a MUSCLE RELAX. Ez egy savanyú-keserű oldat, amelynek neuromuszkuláris (ideg-izom eredetű) hatása van az érzékszervi ingereknek köszönhetően, és elősegítheti a görcsös izmok ellazítását. A Muscle Relax ecet, uborkalé, kinin és magnézium összetételen alapul, és egy kis 30 ml-es üvegben kapható, amelyet könnyen el lehet tárolni egy cipőszsákban vagy futó nadrágban, mint "életmentőt". Annak érdekében, hogy az érzékenységi ingerek teljes mértékben kifejlődjenek, 10-15 másodpercig öblögesd a szádat a Muscle Relax-al, mielőtt lenyelnéd.


Ezek a témák még érdekelhetnek:

-> Hogyan kerüld el az izomgörcsöket?
-> 
Miért fontos a magnézium a sporttáplálkozásban?


Forrás: https://www.sponser.de/cms/en/about-sponser-com/news/entry/article/avoiding-muscle-cramps/

sponser.hu

Keresés