Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyi fehérjére van szükség az izomfehérje szintézishez?

Az étrendi fehérje dózis-válasz hatása az izomfehérje szintézisre az állóképességi edzésből való felépülés során

A fehérje fontossága nemcsak az izomtömeg felépítésében, hanem az állóképességi edzések utáni regeneráció során az izomszintézisben is, ma már eléggé jól ismert tény. De valójában mennyi fehérjére van szükség, és milyen adagnál nem jelent többlethasznot a több fehérje?

Egy új tanulmány 0, 15, 30 és 45 g tejfehérje és 45 g szénhidrát dózisfüggő hatását vizsgálta az izomfehérje szintézisre. Ebből a célból 48 egészséges, fiatal, edzett állóképességi sportolónak három órás kerékpározás után adták a regenerációs italt.

Célkitűzések
A cél az volt, hogy meghatározzák a szénhidráttal együtt bevitt, fokozatosan adagolt étrendi fehérje hatását a teljes test fehérje-anyagcseréjére, valamint a vázizomzat myofibrilláris (MyoPS) és mitokondriális (MitoPS) fehérjeszintézisének sebességére az állóképességi edzésből való regeneráció során.


Eredmények, következtetések

Az állóképességi edzés után bevitt fehérje hatékonyan emésztődik és szívódok fel a véráramban. A teljes test nettó fehérjeegyensúlya és az étrendi fehérjéből származó aminosav beépülése a mitokondriális fehérjébe dózisfüggő módon reagál a növekvő fehérjebevitelre. Az izomfehérje szintézist* a 30 g-os adag serkentette maximálisan, ami kb. 0.5 g/testsúlykilogrammnak felel meg a vizsgált sportolóknál. A 45 g fehérje bevitele nem eredményezett jelentős többlethatást.
*(több aminosav alapján meghatározva)


Irodalom

Churchward-Venne TA et al. (2020): Az étrendi fehérje dózis-válasz hatása az izomfehérje szintézisre az állóképességi edzésből való felépülés során fiatal férfiaknál: Kettős vak, randomizált próba. Am J Clin Nutr 2020. május 2. doi: 10.1093/ajcn/nqaa073.
Fotó: Jochen Haar, SCOTT-SRAM MTB Racing Team

Tartalomhoz tartozó címkék: Fehérje Regeneráció