Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Sporttáplálkozás

A sporttáplálkozás nem új keletű fogalom. Már az ókori görög olimpiákon résztvevő "sportolók" is ismerték a tréningdiéta fogalmát, ami abban az időben még jellemzően a nagyobb mennyiségű hús fogyasztását jelentette.
 
A sportolók teljesítményét nagyban befolyásolja a helyes táplálkozás. Nyilvánvaló, hogy az egyénre szabott táplálkozás, az egyéni edzéstervek, az edzői tanácsok követése mind-mind fontos szerepet játszanak a sportteljesítmény javításában, hiszen minden sportágnak, sportolónak más-más étkezés és edzés a legcélravezetőbb. 
Az aktív, versenysportot űző amatőr és profi sportembereknek már nem elégséges csupán az egészséges étkezésre figyelni. Fontos, hogy a fehérjebevitel mellett kellő körültekintéssel pótolják az ásványi anyagokat és a vitaminokat, valamint megfelelő időben és módon vigyék be a szénhidrátokat.

A táplálkozás és a tápanyagszükséglet alapján dinamikus sportokat (futás, úszás, kerékpározás, evezés, aerobik, tenisz, stb.), erősportokat (testépítés, súlyemelés, stb.) és csapatsportokat (labdarúgás, kosárlabda, jégkorong, stb.) különböztetünk meg. A munkavégzés időtartalma alapján pedig sprinttávot (pl.: 50 m-es gyorsúszás), rövid távot, középtávot és hosszú távot (pl.: maraton, országúti kerékpározás, stb.).
A  helyes sporttáplálkozás kialakítása során a fentieket mindenképpen figyelembe kell venni.

A Sponser évtizedek óta gyárt minőségi táplálékkiegészítőket a profi sportolók és amatőr sportolók részére egyaránt.
A termékeiket 4 nagy kategóriába sorolják - Energia és teljesítmény, Erő és izom, Fittség és alakformálás, Egészség és vitalítás - attól függően hogy mire szeretnénk használni, esetleg melyik sportágban vagy a sportolás melyik szakaszában. Természetesen a fejlesztés során a Sponser fontos figyelmet fordít arra, hogy a termékekbe a fő tápanyagok - szénhidrátok, fehérjék, zsírok, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok - a megfelelő minőségben, mennyiségben, illetve  mértékben forduljanak elő.

A sporttáplálkozással foglalkozó szakemberek egy új táplálékpiramist készítettek, hiszen a megnövekedett igénybevétel és terhelés miatt a sportembereknek eltérően alakul a tápanyagszükségletük.


Sporttáplálkozási piramis 

 


Tápanyagok

Folyadék

A piramis alján a folyadék helyezkedik el, melynek hiánya jelentősen rontja a teljesítményt. Bizonyított tény, hogy a testsúly 2%-ának elvesztése a teljesítőképességet 20%-kal csökkenti. Mindamellett a táplálékkiegészítőkben lévő ásványi anyagok és vitaminok felszívódásához is folyadék szükséges.
A folyadékpótlásra legalkalmasabbak az izotóniás italok (
Sponser Isotonic izotóniás italok) és hipotoniás italok (Sponser CompetationSponser Long Energy), mivel ezek a folyadékveszteség mellett a kiürült vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolják, valamint segítenek megkötni a vizet.

Szénhidrátok

A szénhidrátok testünk fő energiaforrásai, de fontos szerepet játszanak az agyműködésben is.
Az edzések során a szervezet az energiát 40-50 percig a vércukorból nyeri és csak utána nyúl a zsírsavakhoz és a májban, valamint az izomban lévő glikogénkészletekhez.
A szénhidrátok főként a gabonafélékben, a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tej és tejtermékekben, valamint az italokban fordulnak elő. Ezeket mind fogyasztanunk kell, de nem mindegy hogy milyen mértékben, hiszen a hasznosulás mértéke nagyon eltérő. Ezenfelül fontos ismerni a termék glikémiás indexét, mivel a túl magas glikémiás indexnél nő az inzulinszint. Az inzulinszint gyors emelkedést gyors esés követi, amely holtpontot eredményez az edzés vagy a verseny közben, amely akár sportolás megszakításához is vezethet.
Edzés vagy verseny előtt a Sponser Oat Pack energia müzli szeleteket ajánljuk, amelyek folyamatos energiát nyújtanak, míg a az edzés vagy a verseny közben a Sponser High Energy szeleteket és a Sponser Liquid Energy géleket, amelyek szintén elnyújtott energiafelszívódást tesznek lehetővé.

Fehérjék

A fehérjék testünk építőelemei, amelyek elengedhetetlenek a növekedéshez, a test és az idegrendszer fejlődéséhez,
a sejtek regenerációjához és az izmok növekedéséhez. Ezen kívül fontos szerepet játszanak az emésztésben,
az enzimek, a hormonok, az immunanyagok alkotóelemei, valamint a víz megkötésében is nagy a jelentőségük.  Főként a húsokban, a tej és tejtermékekben, halakban, a tojásban és az olajos magvakban fordulnak elő nagyobb mennyiségben.
A különböző sportágban versenyző sportolóknak eltérő mennyiségű fehérjebevitelre van szükségük, de erről mindenképpen javasolt egy sporttáplálkozási szakemberrel vagy dietetikussal előzetesen egyeztetni. 

Zsírok
A legnagyobb energiamennyiséget tartalmazó tápanyagok, a fehérjék után szervezetünk második legfontosabb építőelemei. Fogyasztásuk szükséges, de csak kis mennyiségben. A sportolóknak különösen fontos a megnövekedett energiaigény miatt.
A zsírok energiát adnak a szervezetnek, raktároznak, részt vesznek a sejtmembránok felépítésében és nélkülözhetetlenek a
 zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásában. Megkülönböztetünk telített zsírokat (vöröshúsok, tojás, tej és tejtermékek), amelyből keveset javallott fogyasztani és telítetlen zsírokat ( növényi olajok, olajos magvak, egyes tengeri halak). 

Rostok

A rostok szintén fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Elősegítik a bélműködést, befolyásolják a szénhidrát és zsíranyagcserét, valamint növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét. 

Vitaminok

A vitaminok mikrotápanyagok, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségben is elegendő fogyasztani öket. Vitamint mindenkinek fogyasztani kell, de a sportolóknak különösen fontos. A vitaminhiány a teljesítmény romlásához vezethet és egyéb súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. A vitaminok fontos szerepet játszanak egészséges szervezet működésében és a regenerációban, ezért folyamatosan pótolni kell őket.
A sporttáplálkozás egyik fontos összetevője a megfelelő vitaminfogyasztás, hiszen a megnövekedett fizikai terheléssel, az izzadással és a különböző tápanyagok felszívódásával ezek a vitaminok gyorsan kiürülnek a szervezetből.
13 vitamin ismert, melynek egy része zsírban oldódik (A, D, E, K), ezeket a szervezetünk képes raktározni egy ideig, míg a másik része vízben oldódik (B, C), amelyek gyorsan távoznak a szervezetből, így azokat naponta szükséges fogyasztani.

Ásványi anyagok, nyomelemek

Az ásványi anyagok a vitaminokhoz hasonlóan nélkülözhetetlen tápanyagok a szervezet számára és szintén elegendő kis mennyiségben fogyasztani őket. A szervezetünk nem képes az előállításukra, így csak táplálékkal és kiegészítőkkel juthatnak be a szervezetünkbe. Normál esetben egy jól összeállított, minőségi étrenddel gondoskodhatunk a bevitelről, azonban az aktív sportoláshoz ez még kevés lesz, mindenképpen pótlásra lesz szükség.
Az ásványi anyagoknak nagy jelentőségük van, mivel fontos életfolymatokat szabályoznak, mint például az energiatermelés, a növekedés, az immunműködés, a sav-bázis egyensúly, stb. Ezen kívül számos funkciót lát el a szervezetben és gyakran egy-egy vitaminnal együtt kell bevinni - felszívódás vagy szinergista hatás miatt -, mint például a magnézium és a B6 vitamain.
Az ásványi anyagokat két csoportra bonthatjuk: makroelemek (magnézium, nátrium, kálium, foszfor, stb.), amelyek nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben és vannak a mikroelemek - nyomelemek - (vas, cink, jód, szelén stb.), amelyek kisebb mennyiségben.

Aminosavak
Bár a táplálékpiramisban nem szerepel külön, de az aminosavak a sporttáplálkozásban szintén fontos szerepet töltenek be. Az aminosavak a testükben lévő fehérjék alkotóelemei, amelyek elengedhetetlennek a szervezet működéséhez. Az aminosavak fontos szerepet játszanak az izomépítésben,  az emésztésben, a hormonok és az enzimek termelésében. Kiváló energiaforrások a szervezet számára.  Az aminosavak egy részét az emberi szervezet képes előállítani (nem esszenciális aminosavak), másik részüket viszont a táplálkozás során kell a szervezetünkbe juttatni (esszenciális aminosavak).  Az aminosavak leggazdagabb forrásai a az állati eredetű táplálékok.

BCAA - Elágazó szénláncú aminosavak

BCAA - elágazó szénláncú aminosavak - három aminosavból áll: leucin, izoleucin és valin.  A három aminosav egymás hatását erősíti az izomépítésben, az energetizálásban és a regenerálódásban.
leucin az izmok, a bőr és a csontok regenerálódásában fontos. Növekedésre ösztönzi az izmokat és elősegíti az új izom kialakulását.
Az 
izoleucin ugyancsak részt vesz a regenerálódásban, de ezenfelül  fontos szerepet játszik a hemoglobin teremélésben.
valin az anyagcserében fontos és tulajdonképpen az izmok energiaforrása.Más aminosavakkal szemben a BCAA közvetlenül szívódik fel és kerül be az izmok anyagcseréjébe, így nagyobb igénybevétel esetén szálkásítja a testet.
Amint a test nem jut elég utánpótláshoz, az izomszövetekhez nyúl, amelyeknek 35%-a BCAA. Ha kifogy a BCAA-ból,
a test glutamint termel, az izomzatban leggyakrabban előforduló aminosavat, ami sokoldalú funkciókat lát el.
A BCAA és az aminosav triptofán közötti kapcsolat módosul edzés/verseny idején. Ez gyorsítja a szerotonin termelést, ami kimerültséget eredményez. A BCAA szedése lecsökkenti a szerotonin termelést, így késlelteti az egész testre kiterjedő fáradtságot állóképességi edzés/verseny idején. 


                                                           
 

 

Keresés