Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A sífutók sporttáplálkozása

Maximális teljesítmény a síterepen

A sífutás az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb állóképességi sport a téli időszakban. De ha a sífutópályán csúcsteljesítményt akarsz elérni, nem csak tökéletes körülményekre, komoly edzésre, csúcsfelszerelésre és kiváló technikára van szükséged: minél ambiciózusabb egy sífutó, annál fontosabbá válik a célzott sporttáplálkozás! A helyesen megválasztott, gondosan összehangolt táplálkozási stratégia határozza meg, hogy a sífutó fenn tudja-e tartani a csúcsteljesítményét a célvonalig - vagy pedig a lábakban lévő laktát vagy egy energiahiány a verseny közepén lassításra vagy akár feladásra kényszeríti a sportolót.

A következő pontokat kell figyelembe venni a sífutópályán nyújtott csúcsteljesítmény érdekében:


Először is: A glikogénraktárak feltöltése

A hidegben végzett hosszú sífutóedzések, valamint a 90 percnél hosszabb, kihívást jelentő versenyek kimerítik a szervezetet. A feltöltött glikogénraktárak ezért döntő alapot jelentenek a cél eléréséhez. A verseny vagy hosszú edzés előtti napon egy magas koncentrációjú szénhidrát itallal történő szénhidrátfeltöltés nagy előnyökkel jár. Ideális szénhidrátital erre a célra CARBO LOADER, amelyet kifejezetten a glikogénraktárak feltöltésére fejlesztettek ki. Szintén fontos, hogy az edzések vagy verseny reggelén a táplálék egy kiegyensúlyozott, lassan hasznosuló szénhidrátokból álljon, mint például a zabpehely, zabkása vagy graham kenyér. A POWER PORRIDGE egy ízletes, gyorsan elkészíthető zabkása, mely hosszan tartó energiát biztosító a szerevezetnek a kemény edzés vagy futás előtt.

Folyadékellátás edzés közben

Aki hosszabb ideig sportol télen, jól teszi, ha a folyadék- és elektrolitveszteséget sportitalokkal pótolja. A jó minőségű sportitalok a folyadék mellett elektrolitokkal és energiával is ellátják a szervezetet.

  • Általánosságban elmondható, hogy az állóképességi tevékenységekhez a COMPETITION a legmegfelelőbb sportital, mivel savmentes és csak enyhén ízesített. Nagy adagokban is rendkívül jól tolerálható.

  • Ezzel szemben a LONG ENERGY 10% sportital 10%-os fehérjetartalmával ideális az intenzív, erő-központú állóképességi edzésekhez vagy a nagyon a nagyon hosszú ideig tartó tevékenységekhez.

  • Azok számára, akik télen nem szeretik a hideg italokat: az olyan sportitalok, mint a COMPETITION vagy a SPORT TEA egy jó választás, mivel ezek forró vízzel történő elkészítésre és fogyasztásra is alkalmasak.

  • Azok a sífutók, akik csökkentett kalóriatartalommal szeretnének edzeni, lemondhatnak az energiatartalmú sportitalokról, és helyette inkább az olyan alacsony kalóriatartalmú elektrolititalainkat részesíthetik előnyben, mint az ELECTROLYTES vagy a LOW CARB BURNER. Ezek ideálisak a zsíranyagcsere-edzésre.


Energiaellátás verseny közben: figyelj meg a vércukorszint-görbére!

A glükóz- és szacharóz alapú szénhidrátkészítmények, az úgynevezett gyorscukrok gyorsan bejutnak a véráramba, és anyagcseréjük során gyors inzulinválaszt váltanak ki. Bár a gyors rendelkezésre állás kívánatos, a vércukorszint-ingadozások elkerülése érdekében rendszeres utánpótlásra van szükség. A következő tippek segítenek az állandó vércukorszint fenntartásában:

  • Igyál rendszeresen a sportitalból, ez különösen fontos a hidegben! Hidegben a szervezet a légzéssel is sok folyadékot veszít. A hideg okozta megnövekedett energiaigény fedezésére a COMPETITION sportital magasabb koncentrációban is elkészíthető. Ez elegendő energiát biztosít, még akkor is, ha az ivási mennyiség valamivel kevesebb, mint meleg időjárási körülmények között.

  • Verseny közben ajánlott a LIQUID ENERGY energia gélek használata, mivel ezeket a géleket nem kell megrágni, és ezért kevésbé akadályozzák a légzést. Ráadásul a magas cukorkoncentráció miatt a gélek gyakorlatilag nem tudnak megfagyni, ellentétben az energia szeletekkel.

  • Az OAT PACK zabszeletek vagy a CEREAL ENERGY energia müzliszeletek olyan amatőr sportolóknak ajánlottak, akik nem küzdenek a másodpercekért, és szeretnek szilárd táplálékot fogyasztani a sífutópályán. Ezek az ízletes szeletek hosszan tartó energiát biztosítanak. Bár a legtöbb szeletnél könnyebben rághatóak maradnak, még fagypont alatti hőmérsékleten is, mégis a testhez közel kell őket tartani.

  • Az energia szeletek vagy energia gélek alternatíváját kínálják a POWER GUMS gyümölcsös energia gumicukorok, amelyek viszonylag hidegtűrőek, ezért könnyen rághatóak, kényelmes a használatuk és adagokban fogyaszthatók. Az 58 g szénhidrát mellett 10 darab gumicukor 150 mg koffeint (kb. 1 ½ csésze kávé) is tartalmaz.


Tippek ambiciózus versenyzőknek

Az edzés időtartamának növekedésével a fáradtság fokozódik, a koordinációs és koncentrációs képesség pedig csökken. Egy olyan technikailag igényes sportágban azonban, mint a sífutás, a tiszta és gazdaságos technika nagy jelentőséggel bír, különösen nagy intenzitás és növekvő versenyidőszak esetén. Ezért ajánlott az ACTIVATOR 200 Koffein Shot-ot röviddel a rajt előtt, vagy a verseny időtartamától függően legkésőbb a verseny utolsó órája felé bevenni: Az ivóampulla 200 mg koffeint tartalmaz szabad formában, guaranából, mate-ból és zöld teából.

Gyors regeneráció

Közvetlenül a verseny után fontos a következő edzésre gondolni! Egy kiváló minőségű regenerációs termék folyadékkal és elektrolitokkal látja el a szervezetet, feltölti a glikogénraktárakat, és segít regenerálni a megerőltetés okozta izomkárosodást. Ideálisan alkalmas erre a PRO RECOVERY. A fehérjét és szénhidrátokat tartalmazó regeneráló termék laktózmentes és nem tartalmaz mesterséges édesítőszert. Vízzel kell elkészíteni.

Szerző: Remo Jutzeler (Head R&D SPONSER SPORT FOOD, Ing. Applied Food Sciences UAS MAS Nutrition & Health ETHZ, www.sponser.com
Kép: Swiss-Ski Langlauf készítette (sportoló: Cyril Fähndrich)

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozás a versenyen