Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

A túlsavasodás megelőzése és a sav-bázis egyensúly kérdése

Ha hosszú távon egészséges akarsz maradni, az étrended és az életmódod kialakítása során muszáj odafigyelned a sav-bázis egyensúlyodra.

A modern étkezési szokások (sok gabona, cukor, hús, valamint az alkohol és a kávé) nagy savterhelést eredményeznek az anyagcserében. De az olyan életmódbeli tényezők, mint a testmozgás hiánya, az elégtelen folyadékbevitel, a túlzott diéta, a stressz vagy az extrém fizikai igénybevétel szintén negatívan befolyásolhatják a sav-bázis egyensúlyt.
 

                  


Általában ajánlott egy lúgos többlettartalmú étrend beiktatása a mindennapokba, mivel számos előnnyel jár például a zöldségek és az értékes ásványi anyagok, magas antioxidánsok bevitele, amelyek pozitív hatással vannak a csont ásványi anyag tárolására. Az alkáli ásványi anyag kiegészítők ebben az értelemben hatékonyan kiegészíthetik az étrendet, különösen megnövekedett igénybevétel esetén.

Ha kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás szerint étkezel - egészséges zsírokkal, elegendő fehérjével, sok zöldséggel és gyümölccsel - akkor általában nincs szükség további étrendbeli kiegészítésekre a lúgos egyensúly szabályozása érdekében. Nem utolsósorban azért, mert a testünk rendelkezik bizonyos alapvető szabályozási mechanizmusokkal, amelyek fenntartják a sav-bázis egyensúlyt.


Számos fogalom kering ezzel a témával kapcsolatban. Tegyük tisztába, hogy pontosan mi mit takar!

Mit jelent a sav-bázis egyensúly?

A sav és a bázis egymáshoz viszonyított aránya határozza meg azt, hogy a közeg savas, semleges vagy lúgos. Ha a test sav-bázis háztartása kiegyensúlyozott, azaz a sav és a bázis egyensúlyban van, akkor az optimális környezetet biztosít minden szerv működéséhez és a megfelelő anyagcsere-folyamatokhoz.
Ha azonban túl sok a sav és hiányoznak az egyensúlyhoz szükséges bázisok, megváltozik a felgyülemlett anyagcsere-termékek minősége és mennyisége, és túlsavasodás alakulhat ki. Szervezetünkben egyébként azonban nemcsak savtúlsúly (acidózis), hanem bázistúlsúly (alkalózis) is kialakulhat. Itt és most a manapság jellemzőbb túlsavasodás kérdésével foglalkozunk egy kicsit bővebben.

A túlsavasodás (acidózis) problémája

A savkeltő élelmiszerek fogyasztása és a savasodást elősegítő életmód következményeként szervezetünk bázikus, azaz lúgos anyagokat igényel a savak semlegesítéséhez. Ha a szervezetünk semlegesítésre való képessége kimerül, akkor a savak elraktározódnak a kötőszövetekben, az ízületekben és az izmokban, ami számos kóros folyamatot indíthat el. A bázikus hatású, lúgosító ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyiségű bevitele alapvető feltétele a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartásnak, és ezáltal a szervezet egészséges működéséhez.

Acidózis következményei:

  • Emésztési problémák
  • Csont- és izületi problémák 
  • Keringési problémák
  • Depresszió, ingerlékenység
  • Cukorbetegség
  • Pajzsmirigy alulműködés
  • Stb.

Mit jelent a pH érték?

A pH-érték egy oldat savasságának vagy lúgosságának paramétere. Minél alacsonyabb a pH-érték, annál savasabb az oldat. Semlegesnek tekintjük a 0-tól 14-ig terjedő pH-skálán a 7-es értéket. Az ennél kisebbet savasnak, a nagyobbat lúgosnak nevezzük.
A vér pH-értéke 7,35 és 7,45 között van egy egészséges szervezetben, tehát enyhén lúgos.

Az orvostudományban és a táplálkozásban fontos a vér pH-értéke. Ugyanakkor a vérben vagy a vizeletben mért pH-értékek, amelyekre gyakran hivatkoznak a vizsgálatokban, csak „közbenső markerek” és nem teljesen pontosan jellemzik a test sav-bázis egyensúlyi állapotát. A pH-értékek jelentős növekedése figyelhető meg például magas zöldségfogyasztás mellett (Welch, 2008). Egy másik tanulmány perspektívába helyezi a vizelet pH-jának fontosságát. A szerzők a tanulmányban kitérnek arra a megállapításra, hogy a savak anyagcseréje nem kizárólag az étrendi savterhelés mértékétől függ (Poupin, 2012).


                    


Mi a helyzet a sportolókkal?

A sportolók különösen érzékenyek az acidózisra, mivel erőkifejtés során nagy mennyiségű tejsav vagy laktát, és hidrogénion képződik, melynek hatására a vér pH-ja savas irányba tolódik el, és savas szervezetben könnyebben alakul ki izomláz, illetve nagy megterhelés során "égő" fájdalomérzet jelentkezik. De nem maga a laktát felelős a fájdalmas „égő” fájdalomérzetért. A laktát tulajdonképpen üzemanyagot szolgáltat a testnek a hosszú ideig tartó nehéz erőfeszítések fenntartásához. Ugyanakkor egy olyan környezetben, ahol a hidrogénionok vannak túlsúlyban, a környezet savassá válik, és a leginkább érezhető, „égő” választ vált ki. Ez a test egy önvédelmi mechanizmusa, mely arról tájékoztat bennünket, hogy ez az erőfeszítés veszélyeztetheti a pH-egyensúlyt. A savas környezet kedvezőtlenül befolyásolja az izommunkát és az ingerületátvitelt, tehát összességében teljesíménycsökkenéssel jár, illetve teljesítménykorlátot hoz létre.

Alapvető ásványi anyagok pótlása

A SPONSER® alapvető ásványi anyag pótlásként a BASIC MINERALS-t javasolja. A termék egy ásványi sókeverék, amely lúgos ásványi sók kiegyensúlyozott kombinációját tartalmazza, és segít harmonizálni a sav-bázis egyensúlyt. Kalciummal, magnéziummal, cinkkel és vassal, hozzáadott cukor nélkül.


sponser.hu


Források, felhasznált irodalom:

https://www.sponser.com/cms/en/about-sponser-com/news/entry/no_cache/1/article/basic-minerals/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miert_fontos_a_sav-bazis_egyensuly/20030916142512

Welch et al. (2008): Urine pH is an indicator of dietary acid-base load, fruit and vegetables and meat intakes: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk population study. Br J Nut. 2008, 99: 1335-1343.

Poupin et al. (2012): Impact of the diet on net endogenous acid production and acid–base balance. Clinical Nutrition Volume 31, Issue 3, June 2012, Pages 313-321.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyagok Diéta

Keresés