Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Az elektrolitok szerepe a sporttáplálkozásban

A sporttáplálkozásban elektrolitok alatt a nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot értjük. Ezek a főbb ásványi anyagok, melyeket az izzadás során elveszítünk.

Minél magasabb a levegő hőmérséklete és minél intenzívebb a fizikai aktívitás, annál jobban izzadunk. Ezért ilyenkor több folyadékra és elektrolitra van szükségünk, hogy a szervezetünk elektrolitegyensúlya ne boruljon fel.
 


Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok testfolyadékokban (vér, vizelet, izzadság) oldott ásványi anyagok a sejten belül és kívül, melyek elektromos töltéssel rendelkeznek. Az elektrolitok pozitív vagy negatív töltést vesznek fel, amikor feloldódnak a test folyadékaiban. Ez lehetővé teszi számukra az elektromosság vezetését és az elektromos töltések vagy jelek mozgatását az egész testben. Ezek a töltések kulcsfontosságúak sok olyan funkciónál, amelyek életben tartják szervezetünket, beleértve az agy, az idegek és az izmok működését, valamint az új szövetek létrehozását.

Az 5 legfontosabb elektrolit:

-> Nátrium (+)

-> Kálium (+)

-> Kalcium (++)

-> Magnézium (++)

-> Klorid (-)

Ezek az elektrolitok létfontosságú tápanyagok a szervezetünknek, mivel testünk nem képes előállítani őket, így nekünk kell gondoskodni a megfelelő mennyiség bejuttatásáról.
 

Az elektrolitok funkciója

  Elengedhetetlenek az idegrendszer működéséhez.
Agyunk elektromos jeleket küld az idegsejtjein keresztül, hogy kommunikáljon a sejtekkel az egész testben.


  Az elektrolitok különösen fontosak a hidratáltságban - a test folyadékegyensúlyában és a szállításban, mivel befolyásolják a tápanyagok szállítását és metabolizmusát a sejteken belül és kívül.
Az elektrolitok - különösen a nátrium - az ozmózis révén segítenek fenntartani a folyadék egyensúlyát.

  Kritikus fontosságúak az izomrostok összehúzódásában és elernyedésében, azaz a normál izomműködésben.
A normál izomfunkcióhoz minden elektrolit szükséges.

  Az elektrolitok megfelelő egyensúlya elengedhetetlen a vér pH-szintjének fenntartásáhozmely különösen fontos a sav-bázis egyensúly miatt. Ha az elektrolitszint alacsony, csökken a PH érték.
   

  Befolyásolják a szívműködést.

  Elősegítik a hőtoleranciát és a kognitív teljesítményt.

  Ezenfelül jelentős szerepük van a vérnyomás szabályozásában.

 

                         

   Összefoglalva:

   Az elektrolitok nélkülözhetetlenek az idegrendszer és az izmok normál működéséhez. Ezenkívül gondoskodnak arról,   
   hogy a test belső környezete optimális legyen, hidratálva ta rtja a szervezetet, és segít a belső pH szint szabályozásában.


 

 

 

Elektrolithiány
Szükség van-e több elektrolitra, ha izzadunk?

Az elektrolit-egyensúlyhiány leggyakrabban akkor fordul elő, amikor az emberek jellemzően a túlzott izzadás, vagy hányás, hasmenés miatt súlyosan kiszáradtak. A sportolók számára az elektrolitveszteség elsősorban izzadásból származik.

Különösen az intenzív, elhúzódó fizikai aktivitás, a magas levegőhőmérséklet és páratartalom (hőség) esetén az elektrolitokat, főleg a nátriumot, megfelelő mértékben kell pótolni edzés közben, hogy megakadályozzuk a teljesítmény csökkenését és a test működési zavarait. 

                                              

 

A folyadék- és elektrolithiány tipikus jelei például a megnövekedett pulzus, csökkent hőszabályozás, csökkent kognitív funkció vagy a görcsök fokozott kockázata.
 


   A tartós hidratációval kapcsolatos legjobb kutatások azt mutatják, hogy a hidratálás és az öt elektrolit egyensúlyának                     fenntartása továbbra is a leghatékonyabb módszer a görcsök előfordulásának csökkentésére.

 


Elektrolit táplálék források

Az elektrolit-egyensúly elérésének és fenntartásának a legjobb módja a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Az elektrolitok számos élelmiszerben megtalálhatók, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, tejterméket, dióféléket és magokat. A nyugati étrendben azonban a nátrium és a klorid általános forrása az asztali só.

Az alábbiakban felsorolunk néhány elektrolit-tartalmú ételt:

-> Nátrium: Pácolt ételek, sajt és asztali só.

-> Klorid: Asztali só.

-> Kálium: Gyümölcsök és zöldségek, például banán, avokádó és édesburgonya.

-> Magnézium: Magok és diófélék.

-> Kalcium: Tejtermékek, dúsított tejipari alternatívák és zöld leveles zöldségek.


Tippek az elektrolitpótlásra

  Forró időben vagy 2-3 óránál hosszabb időtartamú tevékenységek fokozott és célzott nátrium- vagy elektrolit-ellátást igényelnek!

  Nagy intenzitású tevékenységek (verseny), illetve hőség esetén a verseny előtti napokban érdemes megtervezni az elektrolitok célzott bevitelét. A verseny közbeni elektrolitpótlás fontos, de nem elégséges a maximális teljesítményhez. Ilyenkor különösen fontos az előzetes feltöltés.

  A sportitalok, mint például a Sponser COMPETITION vagy a Sponser ISOTONIC sportitalok, energiát és elektrolitot biztosítanak a szervezetünknek.

  Ha inkább az energia nélküli elektrolitokat részesíted előnyben, akkor a Sponser ELEKTROLYTES pezsgőtabletta a megfelelő terméked.

  A praktikus Sponser SALT CAPS sókapaszulák koncentrált elektrolitként használhatók italoktól függetlenül.


Az alábbi linken kiválaszthatod az egyéni célokra tervezett ideális SPONSER sportitalod:

Melyik Sponser sportitalt válasszam?


sponser.hu


Források, felhasznált irodalom

www.sponser.com - Electrolytes in sports nutrition: function, importance and tips

dr. Figler Mária: A Sporttáplálkozás alapjai, 2015 

Jeff Rocco MD | Sep 23, 2016 - A Tale of Five Electrolytes

https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyagok Folyadékpótlás

Keresés