Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beltéri állóképességi edzés

Táplálkozási ajánlások a görgős és futópadon végzett állóképességi edzéshez

Amikor az utak és ösvények jég és hó alatt vannak, a szabadtéri állóképességi edzés könnyen veszélyessé válik; különösen az olyan sportágak esetében, mint az országúti kerékpározás vagy a futás. A hideg hónapokban ezért a koncentrált és komoly állóképességi edzés zárt térben zajlik: jellemzően verseny- vagy időfutam kerékpárral görgős tréneren vagy futócipőben futópadon.

Magasfokú izzadás, nincs ellenszél: figyeljünk a folyadékokra és az elektrolitokra

Mivel a lakásban nincs ellenszél, és a beltéri helyiségekben általában viszonylag magas a hőmérséklet, a beltéri edzés erős izzadáshoz vezet. A magas izzadási sebesség jelentős folyadék- és elektrolitveszteséggel jár, ami egyes esetekben még enyhe fejfájáshoz is vezet az edzést követően. Ezért ha beltérben edzel, ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot és elektrolitot fogyassz!


A megfelelő sportital

Az edzési céltól függően különböző sportitalokat ajánlunk beltéri edzéshez. Ha a hangsúly az atlétikai teljesítményen van, a szénhidrátokat és elektrolitokat tartalmazó sportitalok előnyösebbek. Például a COMPETITION® vagy az ISOTONIC. Ha a beltéri edzés elsősorban az alapvető állóképesség és a zsíranyagcsere edzésére irányul, a választás a szénhidrátok nélküli sportitalokra esik - pl. ELECTROLYTE pezsőtabletták vagy LOW CARB BURNER. " Találd meg az ideális sportitalt!


Beltéri intervallum edzés

A beltéri edzés gyakran arra való, hogy intenzív intervallumokat eddzünk. A terhelések állandó körülmények között pontosan mérhetők. Az olyan edzőközösségekben, mint például a Rouvy vagy a Zwift, kihívásokat biztosítanak, a versenyek pedig extra lökést adnak a motiváció és az állóképesség szempontjából. Aki az ilyen nagy intenzitású edzések során optimális, tartós teljesítményt szeretne felmutatni, annak jól feltöltött glikogénraktárakra van szüksége. Ehhez ajánlott szénhidrátos italokkal és szükség szerint LIQUID ENERGY GEL vagy POWER GUMS segítségével is edzeni.


Szimuláld a versenyt beltéren, és teszteld a táplálkozási taktikát
A beltéri edzés kiváló módja a szabadtéri tevékenységekhez való táplálkozás tesztelésének is. Használj nagy intenzitású edzéseket a különböző italváltozatok és adagolások egymással való összehasonlítása érdekében. Így megelőzhetők az olyan meglepetések, mint a gyomorproblémák vagy a verseny közben kiürülő energiaraktárak.
A beltéri edzés emellett jó módszer az egyéni folyadékveszteség meghatározására különböző edzési körülmények között. Az intenzitásra és a hőmérsékletre vonatkozó adatokat tartalmazó edzésnapló megmutatja az óránkénti folyadékveszteséget is.

sponser.hu

Forrás: sponser.com, Remo Jutzeler, Head R&D SPONSER SPORT FOOD Ing. Applied Food Sciences UAS
Foto: Jan van Berkel

Tartalomhoz tartozó címkék: Étrendek Folyadékpótlás Sportitalok