Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Koffein vs. teanin

Ha a szellemi koncentrációról, fokozott figyelemről és összpontosításról van szó a kognitív pontosság és a sportteljesítmény érdekében, a koffein, a katekin és az L-teanin potenciálisan hasznos tápanyagok. Ezeket a hatóanyagokat az ACTIVATOR és a MENTAL FOCUS is tartalmazza.

Ha a kávét, a kólát és a teát koffeintartalmuk alapján hasonlítjuk össze, a következő koffeintartalmak érvényesek:

Eszpresszó: 75-120 mg koffein / 100 ml
Kávé: 40-66 mg koffein / 100 ml
Fekete tea: kb. 25 mg / 100 mlt
Zöld tea: kb. 10 mg / 100 ml
Coca-Cola Zero: 10 mg / 100 ml

Összehasonlításképpen: 1 ampulla ACTIVATOR 200 mg (25ml) koffeint tartalmaz (800 mg/100 ml).
Ampullás kiszerelésének köszönhetően könnyen adagolható az egyedi mennyiség az edzésen vagy a versenyeken.  

A tea mint stimuláns

Míg a koffeinről azt mondják, hogy élénkítő hatású, de érzékenyeknél fokozott idegességgel is járhat a fogyasztása, addig a teából származó L-teanin aminosav mellett azzal érvelnek, hogy csökkenti a stressz- és idegességérzetet befolyásoló agyhullámokat. A teát gyakran előnyben részesítik azok, akik idegesen reagálnak a kávéra vagy a koffeinre, mert megnyugtatja őket és elősegíti a koncentrációt.


Zöld- vagy fekete tea?

A zöld és a fekete tea botanikailag azonos eredetű. A tealevelek feldolgozása határozza meg, hogy mennyi koffein kerül a csészébe, és hogy az L-teanin aminosav és a katekin-polifenolok (erős antioxidáns) milyen mennyiségben vannak benne egy-egy csésze forró italban.

A zöld teát pörkölik és gőzölik, így a tealevelek nem oxidálódnak, zöld színű megmarad, katekintartalmuk nem veszik el. Ezzel szemben a fekete teát általában fermentálják, azaz erejesztik. Ez azt jelenti, hogy a leveleket először fonnyasztják, majd sodorják, melynek során a sejfalak felszakadnak és sejtnedvek a meleg, párás környezetben reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, és kialakul fekete tea jellegztes aromája. Ez a fermentációs folyamat a fekete teában lévő teanin és polifenolok egy részének lebomlását okozza. Tehát a zöld tea a fókuszáló-nyugtató hatása tekintetében jobban teljesít, mint a fekete tea. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Koffein Teljesítményfokozók