Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Kreatin az állóképességi sportban

Jobb teljesítmény a sprinteken és a finish-ben

A kreatin jól ismert tálpálék kiegészítő a sportolók körében, gyakran használják a nagy intenzitású sprint, intervallum- és erősportokban.
Az állóképességi sportokban főként a kiélezett versenyhelyzetekben szükséges plusz teljesítménynövelő hatása miatt kedvelt.

Milyen kreatin termékeket kínál a Sponser?

A Sponser CREATINE PYRUMAX kapszulák egy nagy teljesítményű, komplex készítmény kreatin-piruváttal, kreatin-monohidráttal és magnéziummal. A benne található kreatin növeli a robbanékonyságot és az erőt, valamint fokozza a fizikai teljesítőképességet az anaerob tartományon belüli rövid távú, intenzív testmozgás során.

A Sponser CREATINE MONOHYDRATE 100% tiszta kretain-monohidrátot tartalmaz semleges ízű por formájában. A kreatin-monohidrát segít izomtömeget építeni, növeli az anaerob tartományban a fizikai teljesítményt és fokozza a regenerációt. 

A Sponser HMB & CREATINE SYNERGY a kreatin, a HMB és ribóz kombinációja. A különböző hatásmechanizmusoknak köszönhetően a kreatin és a HMB szinergikusan kiegészitik egymást, mind a teljesítményjavítás (az anaerob teljesítménytartományban), mind a regeneráció elősegítése szempontjából.

A kreatin és a súlygyarapodás

A kreatin-kiegészítés súlygyarapodást okoz a fokozott kreatin-tárolás miatt foszfokreatin és sejtvíz formájában. A megnövekedett súly a sikeres kreatintárolás egyszerű visszaigazolása is egyben. Viszont ugyanez vonatkozik a szénhidrátfeltöltésre is, mely szintén különösen népszerű az állóképességi sportolók körében.

Ezáltal ugyanakkor felmerül a kérdés: előnyös-e a kreatint mérsékelt szénhidráttartalmú étrenddel kombinálni? Vagy a kreatin által kiváltott súlygyarapodás ellentétes a megnövekedett állóképességgel, pontosabban a megnövekedett teljesítmény mellett kialakuló plusz súllyal, mert ezt a többletsúlyt is mozgatni kell? (1)

A teljesítmény javítása szénhidrátbevitellel mellett

Nos, a kerékpárosok esetében például úgy tűnik, hogy ezek az aggodalmak nem kerültek igazolásra. Épp ellenkezőleg, egy tanulmányban rávilágítottak arra, hogy a teljesítmény tovább javul, ha kiegészítjük a táplálkozást mérsékelt vagy magas szénhidráttartalmú kreatinnal. A tanulmány rámutatott, hogy a kombinált fogyasztás pozitívan befolyásolta a kerékpárosok teljesítménytényezőit a sprintszakaszokon és az utolsó emelkedőn. A megnövekedett testsúly ellenére a kreatint használó sportolók a rajt előtt és egy 120 km-es szakasz után teljesítménynövekedést mutattak, szemben a kreatint nem fogyasztó kerékpárosokkal. A kreatin-kiegészítés fokozott teljesítményt eredményezett a sprintek során mind a mérsékelt, mind a magas szénhidrátbevitel mellett is.

Ajánlások a Sponsertől

A fentiek alapján feltételezhető, hogy a kreatin növeli a teljesítményt, különösen az intenzív sprintek végső szakaszában, valamint döntő előnyhöz juttat egy versenyen. Mind a kerékpárversenyeket, mind a futóversenyeket gyakran olyan sportolók nyerik meg, akik a kitörési kísérletek során az élmezőnyben tudnak maradni, illetve a legerősebbnek bizonyulnak a végső sprint szakaszon.

Mindazonáltal, kifejezetten ajánlott alaposan letesztelni az egyéni reakciót a kreatin bevitelére, és saját tapasztalatokat szerezni a kreatinnak a testtömegre és izomtónusra gyakorolt hatásairól.
 

Felhasznált irodalom:
1) Nelson AG et al. (2001): Muscle glycogen supercompensation is enhanced by prior creatine supplementation. Med Sci Sports Exerc. 2001 Jul;33(7):1096-100.

2) Tomcik KA et al. (2018): Effects of Creatine and Carbohydrate Loading on Cycling Time Trial Performance. Med Sci Sports Exerc. 2018 Jan;50(1):141-150.
3) Remo Jutzeler (2020): Creatine in endurance sports - Improves performance in sprints and final spurts; www.sponser.com

sponser.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Kreatin Teljesítményfokozók

Keresés