Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Táplálkozás a téli sportokban

- Táplálkozási tippek a nagy magasságban végzett téli sportokhoz -

Táplálkozás a téli sportokban: edzésen és versenyen

Annak ellenére, hogy elvileg ugyanazok az elvek vonatkoznak a sporttáplálkozásra nyáron és télen is, van pár jelentős különbség, amit érdemes figyelembe venni.
Nézzük, hogy mik a legfontosabb pontok, amikre figyelniük kell a téli sport szerelmeseinek a magas hegyeken.

Télen: nagyobb folyadékigény alacsonyabb szomjúságérzet mellett

Alapvetően fontos tudni, hogy hideg hőmérsékleten megnő az energiaigény, magasabb területeken pedig a folyadékigény. A nagy magasságban végzett sporttevékenység során a száraz levegőn sok folyadékot lélegezünk ki. Ez tudományosan dokumentált körülmény.

A 2000 méteres tengerszint feletti magasságban végzett sporttevékenységek (pl. sítúrák) esetén ez nagy hatással lehet a teljesítményre. Ezért fontos odafigyelni az energiabevitelre és a rendszeres ivásra. A hasonló folyadékigény ellenére a szomjúságérzet általában alacsonyabb télen, és nagyobb az energiaigény a hideg okozta testhőveszteség kompenzálására.

Javaslat: Fogyasszd a sportitalokat melegen 

A LONG ENERGY és a COMPETITION rendkívül energikus sportitalokat ambiciózus sítúrázóknak ajánljuk, mivel garantálják a megfelelő folyadék- és energiaellátást. De a SPORT TEA is megfelelő választás. Ideális esetben a sportitalokat melegen fogyasszuk, és termo kulacsban, palackban vigyük magunkkal. Mivel az emberek télen gyakran kevesebbet isznak, mint nyáron, ajánlatos egy kicsit erősebben adagolni az italokat.

A "fagyasztott energia szeletek" alternatívái

Az energia szeletek gyakran kemények és kristályosak lesznek a hidegben, ezért ajánlatos a csokoládé bevonat nélküli szeleteket közvetlenül a testen viselni, így fogyasztásig kellemes állagúak maradnak. A Sponser folyékony ENERGIA GÉLEI jól ellenállnak a hidegnek, így  gyakorlatilag mindig fogyaszthatóak.

Figyelem: fokozott immunérzékenység a téli sportok során

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az immunrendszerrel szemben támasztott követelményeket sem. A hideg levegő folyamatos belélegzése következtében az immunrendszer és a légutak erősen kitetettek a megfázásnak. Az olyan nukleotidok, mint amilyenek az IMMUNOGUARD-ban találhatók, itt erősen támogató hatást fejthetnek ki.

Győződjd meg róla, hogy könnyen kezelhető a magaddal vitt táplálék

Elég fárasztó lehet egy energia szeletet kivenni a zsebből, vagy kinyitni egy termoszt kesztyűben. Ezért érdemes szem előtt tartani a gyakorlatiasságot. A megfelelő hátizsákban, futóövben nemcsak meleg italokat, hanem az energia szeleteket és energia zseléket is praktikusan tárolhatod.

A regeneráció késik a magasságban

A regeneráció ugyanolyan fontos a téli sportokban, mint a nyári forró hőmérsékletben. A hangsúly a folyadékpótláson, valamint az energia- és fehérjeraktárak pótlásán van az izomregeneráció érdekében. Más szempontokat a téli táplálkozás kapcsán kevésbé fontos figyelembe venni. Természetes, hogy egyénileg és helyzetenként is célszerű meleg italokkal és/vagy ételekkel kezdeni, mint az első regenerációs intézkedést, hogy felmelegítsd a szervezeted és ne kelljen a többletenergiát hőtermelésre fordítani. A RECOVERY SHAKE például egy nagyszerű regenerációs szénhidráttartalmú fehérje ital. Azonban csak meleg tejet szabad használni, forró tejet nem.
 

sponser.hu

Forrás: www.sponser.com, Remo Jutzeler (Head R&D SPONSER SPORT FOOD, Ing. Applied Food Sciences UAS, MAS Nutrition & Health ETHZ): nutrition & Winter sports
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Étrendek Táplálkozás a versenyen