Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Táplálkozási tippek Ironman-re

5 tuti tipp a verseny előtti pár napra a csapatvilágbajnok, egyéni világbajnoki 3. helyezett és többszörös Európa bajnok svájci triatlonversenyzőtől, Ruedi Wild-tól.

Az optimális táplálkozás kialakítása egy hosszú távú triatlon versenyre mindenkinek nagy kihívást jelent. Mivel az egyéni igények nagyon különbözőek lehetnek, mindenkinek a saját stratégiáját kell megtalálnia a verseny napjára.

A versenynapot megelőző napok döntő befolyást gyakorolnak arra, hogy a szervezeted végül hogyan teljesít a verseny során a táplálkozásnak köszönhetően.


Fotó: M. Rauschendorfer provided by R. Wild


Nézzük, hogy mik a legfontosabb tanácsai a profi triatlonosnak, Ruedi Wildnek. Ezenfelül pár általános gondolatot is megosztott az optimális táplálkozás lehetőségeiről, valamint a lehetséges akadályozó tényezőkről:

 

1. TIPP: SZÉNHIDRÁTFELTÖLTÉS

A verseny előtti rápihenési fázisban a csökkentett edzésadagok miatt a testnek már kevesebb napi szénhidrátmennyiségre van szüksége, mint a szokásos edzési szakaszban. Ezért a szénhidrátok továbbra is szokásos mennyiségű bevitele már a glikogénraktárak fokozott feltöltéséhez vezet. A túl sok tészta, rizs, stb. fogyasztása a verseny előtti napon terheli a gyomrot a versenyre, és teltségérzethez vezethet. Üdítőitalokat sem fogyasztok, mivel a fruktóz miatt nem megfelelőek. Én a SPONSER CARBO LOADER szénhidrát italt fogyasztom minden főétkezés után a verseny előtti napokon, hogy maximálisan feltöltsem a glikogénraktáraimat.
 

2. TIPP: ELEKTROLITOK

Az elektrolitszint, különösen a só (vagy méginkább a nátrium) szintje egy alapvető tényező a verseny előtti és alatti táplálkozásban. Nagyon fontos, hogy az elektrolitegyensúly a verseny napján optimális legyen.

A főétkezéseket leszámítva a verseny előtti napokon a tiszta víz számomra tabu. Különösen edzés közben, mivel tovább hígítja a vér nátriumkoncentrációját. A főétkezések mellé bőkezűen használom a sót, vagy SPONSER ELECTROLYTES elektrolit tablettákat oldok fel vízben vagy SPONSER SALT CAPS sótablettát (kb. 0.5 liter vízben 1 sótabletta).


3. TIPP: NO FELTÖLTÉS

Az alapvetően bennfentes tippként ismert nitrogén-oxid feltöltés (NO feltöltés) az utóbbi években széles körben elterjedt, különösen a profi sportolók körében, a széles tudományos támogatásnak köszönhetően. Az NO feltöltésnek a fokozott oxigénszállítás és a jobb véráramlás a célja. A verseny előtti héten a SPONSER NITROFLOW PERFORMANCE és a SPONSER RED BEET VINITROX a napi étrend-kiegészítőim közé tartozik.


4. TIPP: ÉLELMI ROSTOK

A versenyt megelőző 2-3 napban már külön figyelmet fordítok az élelmi rostok alacsony bevitelére, mivel ezek többletterhelést okoznak a gyomromnak a versenyen. Az általában kedvelt ételeimet, mint például a zöldségek, gyümölcsök vagy a teljes kiőrlésű termékek, teljesen mellőzöm, és fehér kenyérrel vagy rizzsel helyettesítem.


5. TIPP: FRUKTÓZ

Az üdítőitalokban és a legtöbb sportitalban található magas fruktóztartalom eleinte elrontotta a hosszú távú versenyeimet, a gyomorgörcsök és a puffadás voltak a leggyakoribb következmények. Ezért még a verseny megelőző pár napban sem fogyasztok üdítőitalokat, gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket. A versenynapon a SPONSER ULTRA COMPETITION a kedvenc versenyitalom.


Sponser termékajánló -->
Mit egyek a verseny napján?

sponser.hu

Forrás: www.sponser.com/5-ironman-nutrition-tips

Tartalomhoz tartozó címkék: Étrendek Táplálkozás a versenyen

Keresés