Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

A kerékpáros sporttáplálkozás alapjai

A kerékpározás klasszikus állóképességi sport. A versenykerékpáros teljesítményt ugyanakkor erősen befolyásolja az anaerob-tejsav-anyagcsere is, különösen a rövidebb távokon, mint például az időfutam vagy a prológ. Ezenfelül az elégtelen energiabevitel, valamint az alacsony szintű hidratáció, illetve az egyéni tejsav-tolerancia szintje a legfőbb teljesítményt korlátozó tényezők.


A szabadidős célú sportolóknak könnyű, ugyanakkor energiadús harapnivalókra van szükségük a kerékpározás során. Nekik tökéletes termékek az energiaszeletek vagy az energia gélek, melyek könnyen elférnek a hátsó zsebben. Az energia gélek, energiaszeletek és a megfelelő sportitalok ideális energiaforrást biztosítanak a hosszú, intenzív edzésekhez vagy versenyekhez.


Folyadékpótlásra, szénhidráttöltésre és ásványi anyag pótlásra a Sponser LONG ENERGY és a Sponser COMPETITION ideális sportitalok, mivel nem savasak, könnyen emészthetőek és enyhe ízűek. 

A zsíroxidáció fokozása érdekében a Sponser ELECTROLYTES elektrolit pezsgőtablettákat vagy a Sponser LOW CARB BURNER zsírégető sportitalokat javasoljuk az alacsony glikogén edzésekhez.

A szilárd élelmiszerek fogyasztása, mint például a Sponser HIGH ENERGY energiaszeletek a 3-4 óránál hosszabb edzésekhez ajánlottak. Ezek a szeletek gyors energiához juttatják a szervezetet, hosszantartó energiát biztosítanak és könnyen fogyaszthatóak.

Rövidebb, nagy intenzitású versenyekhez a Sponser energia géleket ajánljuk, mivel ezek nem zavarják a légzést, és nem igényelnek rágást. Ráadásul laktóz- és gluténmentesek.

Azoknak a kerékpárosoknak, akik túlzott mértékben hajlamosak az izzadásra, különösen forró időben, vagy hajlamosak az izomgörcsökre a Sponser SALT CAPS sótablettát javasoljuk az alapvető ásványi anyagok pótlásra, illetve az izomgörcsökre, valamint az akkut izomgörcsökre a Sponser MUSCLE RELAX-ot.

A sprint szakaszokban, akár a finish előtt, vagy a verseny kezdeti szakaszban a kerékpárosok drasztikusan növelik az intenzitást, ami tipikusan anaerob anyagcserét okoz, ami így tejsav felhalmozódást eredményezhet. Tehát a magas tejsavtolerancia a siker egyik kulcsa. Különösen előnyös a Sponser LACTAT BUFFER és a Sponser BÉTA ALANIN fogyasztása a maximális teljesítmény elérése érdekében a legfeljebb 30 perces versenyidő esetén.

A Sponser kiváló minőségű teljesítmény optimalizáló termékei, mint például a Sponser NITROFLOW PERFORMANCE vagy a Sponser RED BEET VINITROX olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek az erek tágításával támogatják a nitrogén-oxid (NO) anyagcserét. Ennek eredményeként javul a mikrokeringés, mely pozitívan befolyásolja a teljesítményt, ugyanakkor segíti a regenerációt.

További teljesítményfokozóként a koffeint fogyasztása is előnyös lehet. Több tanulmányban bizonyítást nyert az elmúlt időszakban, hogy a koffein növeli a teljesítményt. Kb. 30-60 perccel a kívánt hatás elérése előtt kell fogyasztani, 3-5 mg-ot testtömeg kg-onként. Mivel a koffeinre mindenki szervezete másként reagál, a Sponser ACTIVATOR 200 energizálót verseny előtt mindenképpen célszerű különféle adagolások szerint tesztelni, kitapasztalni.

A regeneráció támogatására a fehérje- és szénhidrátitalokat javasoljuk, mint például a Sponser RECOVERY DRINK vagy a Sponser PRO RECOVERY, melyek könnyen elkészíthetőek a versenyt követően. A regeneráló italok visszapótoják a szénhidrátokat, támogatják  ahidratációt és elősegítik a gyorsabb regenerációt.

Ha gyakran utazol versenyekre vagy edzőtáborozol, akkor nagyobb a fertőzés kockázat is. A Sponser IMMUNOGUARD immunoaktív anyagokat tartalmaz, amely az alapvetően egészséges életmóddal és a kiegyensúlyozott étrenddel együtt erősíti az immunrendszert.

sponser.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Étrendek Táplálkozás a versenyen

Keresés