Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Hogyan tápláljuk izomzatunkat a kor előrehaladtával, hogy megelőzhessük a szarkopénia korai kialakulását?

Miért fontos a fehérjében gazdag étrend, különösen az időskorúak esetén?

Mi az a szarkopénia?

A szarkopénia az izomerő- és az izomtömeg-csökkentését jelenti. Jellemzően csak az időskorúaknál jelentkezik, azonban nem megfelelő táplálkozás vagy bizonyos betegségek esetén a fiataloknál is kialakulhat.

A kor előrehaladtával az izmok sorvadása felgyorsul, mely a fizikai erőnlét fokozatos romlásához vezethet. Ennek következtében az időseknél gyakoriak a funkcionális problémák, mint például az esések, valamint az ebből származó sérülések. Amennyiben a II típusú izomrostok képződése lelassul és egyúttal a lebomlása felgyorsul, akkor az elkerülhetetlenül a napi aktivitás folyamatos korlátozásához, és így a degeneratív folyamatnak a felgyorsulásához vezet.

Az izomtömeg és az erő csökkentése általában fokozatosan alakul ki, de a gyorsuló folyamat ellenére egy jó ideig nem észrevehető, mivel a súlycsökkenést a zsírtömeg növekedés kompenzálja.

40 éves kor fölött a természetes izomvesztés átlagos mértéke évi 0,5-1%, 60 éves kor felett ez kb. 2%-ra emelkedik. 70 éves korra ennek mértéke akár az évi 3%-ot is elérheti. Egy hetven év körüli egyén izomtömege mintegy 65%-a a korábbinak, nyolcvanöt évesen viszont kb. már csak a 45%-a. (5) Szinte minden második idős ember érintett a szarkopéniában. A tanulmányok azt mutatják, hogy Európában és az USA-ban a 80 év feletti emberek 30-50%-át érinti a betegség. (1)


Miért alalkul ki a szarkopénia?

A szarkopénia alapvető természetes oka az öregedés, de ezen felül gyakori kiváltó ok nem megfelelő táplálkozás (fehérjék és aminosavak hiánya, D-vitamin hiány), valamint a mozgáshiány. Időskorban gyakran korlátozottabb a fehérjebevitel az étvágyhiány, az alacsony energiatermelés és a megváltozott napi rutin miatt.

Az izomzavarok lehetséges okai közé tartoznak még a hormonális változások (növekedési hormonok, kortizolszint), krónikus betegségek, krónikus alacsony fokú gyulladások, a gerincvelőben lévő motoros idegsejtek lebontása, illetve a szervezet csökkenő képessége az oxidatív stressz feldolgozásában.


Hogyan előzhető meg a szarkopénia?

Sajnos a szarkopénia előbb-utóbb mindenki életében megjelenik az öregedéssel együtt. Nem mindegy azonban annak mértéke és intenzitása. Megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással és kellő odafigyeléssel (felismerés, szűrővizsgálatok) az izomtömeg csökkenése lassítható, és így a fizikai erőnlét tovább fenntartható.  


Hogyan kezelhető a szarkopénia?

A szarkopénia megfelelő táplálás- és mozgásterápia alkalmazásával gyógyítható. Teljesen ugyan nem szüntethető meg, de a káros következmények nagy része elkerülhető. Az erőnléti edzések és az L-leucinban gazdag fehérje-kiegészítők célzott bevitele bizonyított és bevált intézkedések az izomvesztés előrehaladásának megelőzésére, vagy legalább annak jelentős késleltetésére (2).

=> Fehérjebevitel
A táplálásterápia legfontosabb alappillére a megfelelő fehérjebevitel
, mivel elősegíti az izomerő fenntartását. Míg a fehérjékben gazdag étrend számos előnyének (egészségtudat, média, testkultusz stb.) köszönhetően népszerű a fiatalok körében, az idős embereknél gyakran hiányzik ez az nyitottság. Mivel a fehérjében gazdag termékeket továbbra is leginkább sporttevékenységek kapcsán említik, így az idősebb generációk csak részben érzik magukat megszólítva.

A szarkopéniás betegeknek elsősorban a tejsavófehérje fogyasztása ajánlott, mivel nagyon magas a biológiai értéke és gyorsan felszívódik.

=> Aminosavak fogyasztása
Kutatási eredmények szerint a HMB, egy L-leucin-metabolit célzott bevitele szintén pozitív hatással van a szarkopéniára. A The Society of Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disease nemzetközi ajánlása is felhívja a figyelmet arra, hogy a szarkopéniás betegek számára különösen jótékony hatású a nagy leucin tartalmú esszenciális aminosavak keverékét fogyasztani.

=> D-vitamin pótlás
A fehérjék és az aminosavak mellett a táplálásterápia része a D-vitaminpótlás is, hiszen az egészséges izomműködés egyik fontos feltétele a megfelelő D-vitaminszint megléte. (5)


=> Kreatinnal történő kiegészítés
Egyre elterjedtebb és ajánlottabb étrendi beavatkozás a kreatinnal történő kiegészítés. Úgy tűnik, hogy a kreatinkiegészítés növeli az izmok adaptív reakcióját az edzés ingerére az edzés kiegészítéseként. Úgy gondolják, hogy a fő ok a magasabb edzésintenzitás és az optimális gyógyulás (3).


Következtetés

Mint minden táplálkozási étrend kialakításánál, ezeket a lehető legjobb hatás érdekében komplex, holisztikus terápiás megközelítés keretében kell figyelembe venni és alkalmazni.

A célzott erőnléti edzés és a megfelelő fehérjében gazdag étrend kombinációja különösen ígéretesnek tűnik a szarkopénia ellen. Ez azonban különböző okokból kihívást jelenthet az időskorúak számára, mivel a lecsökkent étvágy miatt az emberek általában kevesebbet esznek a kor előrehaladtával. A másik problémát az jelentheti, hogy az általában fogyasztott ételek jellemzően mindig nagyon magas szénhidráttartalmúak. Különösen a reggeli, amely hagyományosan tejeskávéból és péksüteményekből, vagy egy szendvicsből áll. Ugyanakkor például a tejeskávé jó lehetőséget is kínál a fehérje bevitel növelésére. Például a reggeli kávé fehérje turmixokkal történő kiegészítése egy nagyon jó lépés a célzott fehérjedús étrend kialakítása felé.


Milyen kiegészítőket ajánl a Sponser szakembere a szarkopénia megelőzésére?

A Whey Isolate fehérjepor egy könnyen emészthető tejsavófehérje-izolátum, mely használható ételek és italok gazdagítására az egyéni szükségletnek megfelelően. Például keverhetjük joghurthoz, müzlihez, leveshez, tejhez vagy vízhez.   

A fehérje italok ízletes, kész tejsavó- vagy tejfehérje italok. Kényelmesen magaddal viheted akár a munkába vagy az edzőterembe.

A HMB & Creatine Synergy a HMB és a kreatin kombinációja, melyek különösen alkalmasak az idősek számára is. Ételekhez, italokhoz és fehérje kiegészítőkhöz is keverhető.


Felhasznált irodalom, források:

(1) Iannuzzi-Sucich M. et al.: Prevalence of sarcopenia and predictors of skeletal muscle mass in healthy older men and women. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2002; 57:M772-777.
(2) Daniel Buess und Reto W. Kressig: Sarkopenie: Definition, Diagnostik und therapie. Praxis 2013;102(19:1167-1170).
(3) Dolan Eimear et al.: Muscular Atrophy and Sarcopenia in the Elderly: Is there a role for creatine supplementation? Biomolecules. 2019 Oct. 23;9(11):642.  
(4) Yvonne Forester (dipl. eng. food sciences UAS, dipl. dietitian HS): What’s Sarcopenia? Why is a protein-rich diet important when you’re getting older?, www.sponser.com
(5) https://hu.wikipedia.org/wiki/Szarkopénia    

sponser.hu

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségmegőrzés Étrendek Fehérje

Keresés