Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom
Menü

Szódafeltöltés

A szódafeltöltés a Sponser Lactat Buffer termékével megnöveli a laktát toleranciát a nagy intenzitású sportmozgások során.
 

Nos, ebben a cikkben nem a szódásszifon feltöltésről lesz szó…

A szóda feltöltés alatt most a vért lúgosító nátrium-bikarbonátot és nátrium-citrátot értjük.

Az izomok túlsavasodása és az ebből következő laktát felhalmozódás, valamint a vér pH értékének hirtelen lecsökkenése jelentős teljesítménykorlátozó tényezők a magas intenzitású (anaerob) edzések és versenyek során. Ha a sportoló „besavasodik”, akkor ebben az állapotában a teljesítménye korlátozott. Ilyen helyzetben a nátrium-citrát és a nátrium-bikarbonát sokat tud segíteni. A Sponser LACTAT BUFFER italpor erre a két összetevőre épül.

Szóda feltöltés: működése és előnyei

A LACTAT BUFFER-rel, vagy nátrium-bikarbonáttal és/vagy nátrium-citráttal történő táplálékkiegészítést "szóda feltöltésnek" is nevezik. A nagy intenzitású sportokban, amelyek kb. 1-10 perc időtartamú csúcsterhelést jelentenek, a nátrium-citrát és nátrium-bikarbonát használata esetén jelentős teljesítményjavulásra lehet számítani. Minél nagyobb az anaerob-tejsav terhelés, és ezáltal minél hangsúlyosabb az indukált metabolikus acidózis (az anyagcsere okán fellépő túlzott savasság), annál hatékonyabban javíthatja a teljesítményt az előzetesen megnövelt puffer kapacitás.

Melyik sportok élvezthetik ennek előnyeit?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az olyan sportolók, mint a középtávfutók, az evezősök, az úszók, az alpesi síelők, stb., jelentős előnyre tehetnek szert ezen speciális táplálékkiegészítés révén. Jelentősebbre, mint a klasszikus állóképességi sportolók, mint például hosszútávfutók, triatlonisták vagy kerékpárosok. Az anaerob sportok ugyanis lényegesen magasabb laktát-toleranciát igényelnek, mint az állóképességi sportok.

A sportolók egy másik csoportja, amely profitálhat a szódafeltöltésből, azok akik ismétlődő intervallumterheléssel dolgoznak. Ez számos csapatsportra, labdajátékra és harcművészetre érvényes.

A szódafeltöltés az erősportolók számára is érdekes, mivel bizonyos izomcsoportok izolált edzése jellemzően nagyon magas laktátértékeket eredményeznek, melyet a lehető leggyorsabban kellene csökkenteni. Ha az izom túl sokáig marad „savas”, a soron következő edzéssorozatot nem lehetséges kellő ütemben, és a szükséges erőkifejtéssel teljesíteni. Mivel a szódafeltöltés megnövekedett nátrium bevitellel jár, a súlyzós edzés esetén ezt a táplálékkiegészítést nem kell állandó jelleggel alkalmazni, hanem inkább az intenzív edzési fázisokra kell megtartani. Ugyanez vonatkozik azokra a sportokra is, ahol hetente egy vagy akár több verseny is zajlik.

Megnövelt laktát-tolerancia, jobb sav-pufferkapacitás

A vérben a megnövekedett hidrogén-bikarbonát puffer hatásmechanizmusának köszönhetően nem feltétlenül a sportoló egyéni laktát szintje növekszik, hanem elsősorban a laktát-tolerancia javul. Ez azt jelenti, hogy a sportoló saját egyéni laktátértékével hosszabb ideig képes elviselni egy adott terhelési szintet, vagy magasabb teljesítményszint elérésére lesz képes. Nem feltétlenül érzi alacsonyabbnak az adott terhelést, ha egyébként a versenyen mindig az elérhető maximális teljesítményt célozza meg. Hanem inkább egy adott, meghatározott teljesítményszint elérése kevésbé lesz megterhelő. Bármelyik esetben is sokkal gyorsabb regenerációra lehet számítani, mert a sav semlegesítését felgyorsítja a megnövekedett pufferkapacitás. Ez a „bekeményedett” / „merev” izomérzet gyorsabb eltűnését jelenti az edzés után, valamint gyorsabb regenerációs fázist.

Tanulmányok támasztják alá a hatékonyságot

Már 1993-ban egy első metaanalízis 29 szódafeltöltést alkalmazó sportolókon végzett vizsgálat eredményeit elemezte. A kimerülési szintig leadott teljesítmény összességében nagymértékben, átlagosan 27% -kal nőtt meg, bár az egyes vizsgálatok eltérő módszertana miatt az eredmény nagy szórást mutatott, +7% és +47% között (átlagosan +27%). Időközben számos más vizsgálatot végeztek, és az eredmények kapcsán a szódafeltöltést az egyik olyan táplálékkiegészítő megoldásnak tekintik, amelynek tudományosan a legszélesebb körben igazolt teljesítménynövelő hatása van.

A Lactat Buffer adagolása és bevitele

A múltban a szódafeltöltést körülbelül 3 órával a verseny előtt alkalmazták, ami óriási dózis volt, amennyiben 0,3-0,5 g nátrium-bikarbonátot és/vagy nátrium-citrátot vittek be testtömeg-kilogrammonként. Ez nagyon gyakran emésztési problémákhoz vezetett.

A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint a szódafeltöltést manapság már több napon keresztül végzik. Az egyszeri nagy dózis toleranciaproblémái így elkerülhetők.

Ideális esetben a LACTAT BUFFER-t a versenyt megelőző 3-5 napban kell fogyasztani, az ajánlás szerint a nap folyamán több adagra elosztva, és az utolsó adagot a rajt előtt legkésőbb 3 órával kell bevenni. Érdekes módon úgy tűnik, hogy ennek a több napos beviteli stratégiának a teljesítménynövelő hatása a szódafeltöltés abbahagyása után akár 2 napig is fennáll. Ennek fontos szerepe van a több napig tartó sporteseményeknél.

Az intra- és extracelluláris pufferkapacitás együttes növelése

Számos tanulmány jelent meg az intra- és extracelluláris pufferkapacitás-növelésére szolgáló étrendkiegészítésről; sokféle beviteli profillal és edzésformával. Ahogy az várható volt, és amint azt a fentiekben kifejtettük, a legjelentősebb pozitív hatás a nagy intenzitású, 1-10 perces terhelések esetében érhető el. Az ilyen mozgásformák eredményezik a legmagasabb savasodást az izomzatban és következésképpen a vérben. Az anaerob-tejsav teljesítmény tartományban a maximális hatás elérése érdekében az extracelluláris pufferkapacitás növelése a szódafeltöltés révén kombinálható az intracelluláris pufferkapacitás növekedésével a béta-alanin segítségével. E két megoldás kombinációja további teljesítménynövekedést eredményezhet, elsősorban akkor ha kúraszerű szódafeltöltést végezünk (a versenyt megelőzően 3-4 napon keresztül). Mivel a BETA-ALANINE bevitele szintén kúraszerű bevitelt igényel körülbelül 8 héten keresztül a szervezet saját karnozin raktárainak feltöltése érdekében, egy ilyen beviteli stratégia nem okoz tolerancia problémákat a verseny napján végzett egyszeri bevitelhez képest.


Felhasznált irodalom: 
Remo Jutzeler, Head R&D SPONSER SPORT FOOD, sponser.com
Kép: Domeckopol/Pixabay.com


www.sponser.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyagok Teljesítményfokozók

Keresés