Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Táplálkozás a jégkorongban

Táplálkozás a jégkorongban: amivel a jégkorongozóknak tisztában kell lenniük

A jégkorong lenyűgöző sport: gyors, fizikális és bizonyos esetekben rendkívül drámai.
Bár a rendes játékidő általában háromszor 20 perc, 15 perces szünetekkel, a tényleges játékidő ennél sokkal hosszabb. A játék közbeni megszakításoktól függően az öt mezőnyjátékos és a kapus akár két és fél órát is a jégen tölthet. Nyilvánvaló, hogy egy több mint kétórás mérkőzés célzott és gondosan kiegyensúlyozott táplálkozási stratégiát igényel, ha egy sportoló teljes mértékben ki akarja aknázni a teljesítményét a jégen.

Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy táplálkozási szempontból mit kell figyelembe venniük a jégkorongozóknak a mérkőzés előtt, közben és után, és javaslatokat teszünk a SPONSER termékválasztékból.


FELKÉSZÜLÉS

A játék előtt ügyelj arra, hogy könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag ételeket fogyassz, és kerüld a zsíros és magas rosttartalmú ételeket! Ha sokat izzadsz, az is fontos, hogy kellőképpen hidratált legyél, és elegendő elektrolitot vigyél be. A célzott teljesítményoptimalizáló szerek szintén pozitív hatással lehetnek a teljesítményre és a regenerációra.

Fokozott laktáttűrés
A jégkorongban újra és újra előfordul, hogy a viszonylag rövid, de nagy intenzitású, sprintekkel és rövid szusszanásokkal tarkított blokkok magas laktátfelhalmozódást eredményeznek. A béta-alanin és a szódabikarbóna terhelés (nátrium-bikarbonát és nátrium-citrát) előzetesen növeli az extracelluláris pufferkapacitást, ami viszont késlelteti az izomacidózist (izomsavasodást) és a fáradást. Mindezek mellett a hokisok is profitálnak a kreatin-kiegészítésből, különösen a gyorsaság és az intervallumteljesítmény tekintetében - két olyan tényező, amely központi szerepet játszik a jégkorongban.

Ideális termékek:

 • LACTAT BUFFER: Professzionális szódabikarbóna töltéshez 4-5 nappal a fontos mérkőzések előtt.

 • BETA ALANIN: A szódabikarbónás töltéssel ellentétben nem az extracelluláris, hanem az intracelluláris pufferkapacitást növeli, így ideális kiegészítője a LACTAT BUFFER-nek. A terhelés kb. 8 hétig szükséges, és kb. 12 hét után néhány hétig szüneteltetni kell.

 • KREATIN-MONOHIDRÁT: Betöltési fázis 1-2 hét alatt, de az egész szezonban is használható. A még jobb felszívódás érdekében a CREATINE PYRUMAX-szal való kombináció is lehetséges.


TÁPLÁLKOZÁS A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Figyelj a rendszeres folyadékbevitelre, elektrolititalok és szénhidrátokból származó energia bevitelére. Nem szabad azonban teltségérzetet érezni. Az utolsó főétkezés körülbelül 3 órával a játék kezdete előtt legyen.

A glikogénraktárak feltöltése
A teljes energiatartalékok mindenek felett állnak egy olyan sportágban, ahol hosszú a játékidő, mint például a jégkorong. Tanulmányok igazolják, hogy a glikogén szuperkompenzáció (szénhidrátfeltöltés) egy koncentrált, szénhidráttartalmú itallal jelentős energiaelőnyt biztosít a mérkőzés előtti napon.

Ideális termékek:

 • CARBO LOADER: Magas energiatartalmú sportital a glikogénraktárak feltöltésére, Vitargo®-t, egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett árpakeményítő-hidrolizátumot tartalmaz.

 • ENERGIA GÉLEK: Aki gyorsan és kényelmesen akar energiához jutni, azok előszeretettel használják a géleket. Könnyen elérhető energiát szolgáltatnak, amely a bevételt követő néhány percen belül rendelkezésre állnak.

 • ENERGIA SZELETEK: A versenyszeletek gyors és hosszan tartó energiát biztosítanak a legjobb sportteljesítményhez. Könnyen emészthetőek, ezért ideálisak akár utolsó étkezésként, közvetlenül a verseny előtt.


TÁPLÁLKOZÁS JÁTÉK KÖZBEN

A rendszeres folyadék-, szénhidrát- és elektrolitbevitel elengedhetetlen az optimális teljesítmény fenntartásához. A nagy dózisú sportitalok és a koncentrált energiagélek kifejezetten ideálisak játék közben. Az egyénileg és a helyzettől függően változó ajánlott szénhidrátbevitel óránként 60-90 g között van.

Rendszeres folyadékpótlás biztosítása
A jégpályán a nyilvánvalóan hűvös hőmérséklet ellenére a folyadékveszteség a nagy intenzitású teljesítmény, valamint a teljes testet fedő ruházat és a védőfelszerelés által akadályozott hőszabályozás miatt lényegesen nagyobb, mint amire számítani lehetne. Ezért a profi sportolók ügyelnek arra, hogy a mérkőzés alatt óránként 0,5-1 liter energia- és elektrolittartalmú sportitalt igyanak.

Ideális sportitalok:

 • ISOTONIC: A klasszikus izotoniás sportital, 5 gyümölcsös ízesítéssel. (Felkészülés, játék előtt.)

 • COMPETITION: A kevésbé édes, kevésbé intenzíven ízesített és savmentes alternatíva, ezért az élsportban az első választás. Magas koncentrációban is elkészíthető. (Játék közben.)


A vércukorszint-ingadozások és az izomgörcsök elkerülése

A versenysportban az energiaellátás központi szerepet játszik, mivel a szervezet üzemanyagraktárai kb. 90-120 percnél hosszabb időtartamra nem elegendőek. Az energia gélek ezért a szénhidrát-elektrolit italok mellett is használhatóak. Gyors energiát biztosítanak, könnyen bevihetőek és nem terhelik az emésztést. A nagy verejtékveszteséggel és/vagy görcsökre hajlamos játékosok számára előnyös lehet a MUSCLE RELAX Shot is.

Ideális termékek:

 • LIQUID ENERGY GÉLEK: A legjobban tolerálható folyékony energiakoncentrátum gyorsan és lassan rendelkezésre álló szénhidrátokból. Egy kiváló energialöket! Koffeinnel vagy anélkül.

 • MUSCLE RELAX: 30 ml-es shotok uborkaléből és ecetből. Gátolja a kontrollálatlan izomösszehúzodásokat. Játék előtt (10-15 perccel akut izomgörcsök esetén) vagy az első jeleknél érdemes fogyasztani. Rövid ideig öblítsd ki vele a szádat, és utána idd meg.


SZAKÉRTŐI TANÁCS

A koordináció és a koncentráció fenntartása
A reakcióidő, a figyelem, a koordináció, a koncentráció és a magas fokú összpontosítás alapvető teljesítményelemek egy olyan technikai és gyors sportágban, mint a jégkorong. Megfelelő termékek a kognitív teljesítmény növelésére és a fáradtság késleltetésére:

 • ACTIVATOR: Ivásra kész shot 200 mg koffeinnel guaranából, mate-ból és zöld teából. Ideális a második harmadtól, vagy a szellemi fáradtság kezeléséhez. Kb. 30-60 perccel a kívánt hatásidő előtt kell bevenni. Toleranciaszintedtől függően lehetőleg két adagban fogyaszd el.

 • MENTAL FOCUS: Koffeinmentes készítmény zöld tea hatóanyagokkal és Rhodiola Roseával. Elősegíti a fókuszálást, optimalizált kognitív és mentális teljesítményt anélkül, hogy növelné a szorongást.


TÁPLÁLKOZÁS A MÉRKŐZÉS UTÁN

Az edzés utáni első 30 perc kulcsfontosságú a gyors regeneráció és a hatékony edzésadaptáció szempontjából. A folyadék- és elektrolitegyensúlyt a lehető leggyorsabban egyensúlyba kell hozni, és az első energiapótlásról gondoskodni kell, még akkor is, ha még nem érzed magad éhesnek. Figyelj a gyorsan elérhető, kb. 25 g jó minőségű fehérje és szükséges szénhidrátok bevitelére.

Gyors regenerálódás biztosítása
"A meccs után a következő meccs előtt van" - hangzik a találó mondás a jégkorongsportban. Ezért kulcsfontosságú, hogy közvetlenül a mérkőzés után gondoskodjunk a regenerációról. Egy kiváló minőségű regenerációs kiegészítő folyadékkal és elektrolitokkal látja el a szervezetet, feltölti a glikogénraktárakat és helyreállítja az elszenvedett izomkárosodást.

Ideális termékek:

 • RECOVERY DRINK: Gyümölcsös regenerációs ital, laktózmentes. Elkészítés vízzel.

 • PRO RECOVERY: Hatékony, magas színvonalú fehérje alapú regeneráló termék az izomterhelés kiegyensúlyozására. Laktózmentes és mesterséges édesítőszerek nélkül. Elkészítése vízzel.

 • NITROFLOW PERFORMANCE2: A profi tipp! Értágító hatása lehetővé teszi a jobb tápanyagellátást és az anyagcsere végtermékek (pl. laktát) csökkentését. Ideális a regeneráció támogatására.


Szerző: Remo Jutzeler (Head R&D SPONSER SPORT FOOD, Ing. Applied Food Sciences UAS MAS Nutrition & Health ETHZ, www.sponser.com

Tartalomhoz tartozó címkék: Étrendek