Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan kerüld el az izomgörcsöket?

Az izomgörcsök gyakran okoznak problémát az állóképességi sportokban, és a csapatsportokban, valamint tartós fizikai megterhelés esetén, mivel egyrészt erős fájdalommal, másrészt jelentős teljesítménycsökkenéssel, sőt akár a sportmozgás kényszerű megszakításával járhatnak.

Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan tudod hatékonyan megelőzni az izomgörcs kialakulását, illetve minimalizálni a kockázatát.

          

Mi is az izomgörcs?

Az izomgörcs az izomzat fájdalmas, hirtelen fellépő, akaratlan és kontrollálatlan összehúzódása.

Mozgás során az izomrostok normál működési mechanizmusuk szerint összehúzódnak, majd elernyednek. Amennyiben az izomrost erőteljesen és akaratlanul húzódik össze, és ezt a fázist nem követi elernyedés, izomgörcs alakul ki. Izomgörcs esetén az izomcsoport láthatóan és érezhetően megkeményedik, amely a legtöbb esetben erős fájdalommal jár.

Az izomgörcsök kritikus területei: hajlító izmok, vádli, combizom, lábfej, lábujjak, kezek, karok, stb.


Mi váltja ki az izomgörcsöt?

A normál izomműködésnek számos feltétele van, így tehát az izomgörcs kialakulásának valószínűségét is számos tényező befolyásolja. Ezért az izomgörcsök kialakulása okainak vizsgálata és meghatározása egy elég komplex feladat. És tény az is, hogy a mai napig nem ismertek a pontos kiváltó okok.

A leggyakoribb kiváltó okok:

   Mechanikus terhelés, túlterhelés

   Izomfáradság

   Regeneráció hiánya

   Dehidratáció – meleg és hűvös időben egyaránt

   Elektrolitok hiánya és nem megfelelő aránya

   Fokozott energiaveszteség

   Bemelegítés, nyújtás hiánya


Hogyan előzheted meg az izomgörcsöket?

Annak ellenére, hogy az izomgörcsök kialakulásának pontos oka tudományosan egyelőre nem került bizonyításra, a vizsgálatok eredményei és a sportolói tapasztalatok egyaránt az alábbi kiváltó okokat említik.

(1) A sportolók a túlterhelés folytán kialakult izomgörccsel találkoznak a leggyakrabban. Ilyenkor az izom nem kap annyi oxigént és energiát, mint amennyire az adott teljesítmény leadása során a normál működéséhez szüksége lenne, és ezáltal nő a görcs kialakulásának veszélye.


(2) A folyamatos, erőteljes igénybevétel során kialakuló izomfáradság szintén gyakran vezet görcsökhöz. Megfelelő pihenéssel, masszázzsal az izmok regenerációját elősegíthetjük.

Fontos megjegyezni, hogy izomfáradság nem csak sportolás vagy nehéz fizikai munka során jelentkezhet, hanem például egy huzamosabb ideig tartó, kellemetlen testtartásból, vagy egy mozdulatsor állandó ismételgetéséből is kialakulhat.

FONTOS: az izmok regenerációjához alapesetben legalább 48 óra szükséges!

TIPP: Az izmok regenerációját elősegíti többek közt a sportolás előtti, illetve utáni bemelegítő és nyújtó gyakorlatok, masszázs, sportolás utáni regeneráló sportitalok, illetve fehérje tartalmú élelmiszerek fogyasztása.


(3) Szintén gyakori kiváltó ok az erős izzadás miatti dehidratáció és elektrolitvesztés.

Az izomzat normál működéséhez a megfelelő mennyiségű folyadék és a megfelelő mennyiségű és arányú ásványi anyagok (magnézium, kalcium, nátrium, kálium) nélkülözhetetlenek.

FONTOS: Ügyelj arra, hogy az edzést, illetve versenyt már kellően jól hidratált állapotban kezd meg, és folyamatosan gondoskodj a folyadékpótlásról sportolás során és azután is!

Számos szakértői tanulmány bizonyítja, hogy a sportolás során elvesztett folyadék- és elektrolitpótlásra legalkalmasabb italok a sportitalok. A megfelelő sportital biztosítja a szervezetnek a szükséges folyadékot, ásványi anyagot és szénhidrátot.

Az izom összehúzódásban és elernyedésben a kalcium és magnézium (2:1 aránya) játszik fontos szerepet, míg a nátrium és a kálium az izmokból érkező és az izmokba menő jelek továbbításáért felelnek.


(4) A nagymértékű energiaveszteség és a szénhidrátpótlás hiánya is vezethet izomgörcsökhöz.

A szervezeted elsődlegesen az izom-glikogénraktárból szerezi az energiát a sportolás közben, így már a feltöltési időszakban érdemes figyelni a glikogénraktárak feltöltésére. A szénhidrátokkal feltöltött raktárak azonban gyorsan ürülnek, így a pótlásról gondoskodni kell! 


(5) A nem megfelelő bemelegítés és a sportolás utáni nyújtás elmaradása nemcsak a görcs kialakulásának lehetőségét növelik, hanem a sérülések valószínűségét is.

A bemelegítéssel felkészíted a merev izmokat a mozgásra, valamint a vérkeringés fokozása által az izmok jobb tápanyagellátását is biztosíthatod.

A sportolás után a nyújtás is kötelező elem, mivel hosszú távon véd a sérülésektől, lazítja a megmerevedet izmokat, serkenti a vérkeringést, segít a tejsav és egyéb toxinok eltávolításában és gyorsítja a regenerációt.


(6) Ezenkívül számos egyéb tényező is szerepet játszhat a görcs kialakulásban, mint például az életkor, egyedi tulajdonságok, terhesség, betegségek, sérülések, stb.


Veszélyes-e az izomgörcs?

Az izomgörcs többnyire ártalmatlan, nem okoz maradandó károsodást, azonban rövid ideig megakadályozza az izom megfelelő működését, amely akár egy verseny feladáshoz is vezethet.

A fájdalom mértéke eltérő – pár másodperctől akár 15 percig is tarthat. 
Gyakori jelenség, hogy a görcs enyhül, majd többször újra jelentkezik mielőtt végleg elmúlik.

FONTOS: Ha az izomgörcs gyakran fordul elő és egyéb tünettel is társul (duzzanat, gyengeség, stb.), mindenképpen keresd fel a sportorvosod!


Melyik Sponser termék segíthet?

Sponser Magnesium ampulla és a Sponser Magnesium Plus ellátják a szervezeted a szükséges mennyiségű magnéziummal. A magnézium fontos szerepet játszik az izomösszehúzódásban, hozzájárul a normális izomfunkció fenntartásához, támogatja a normális energiatermelést, valamint az elektrolit egyensúlyt. A magnézium megfelelő biztosítása megvédhet az izomgörcsöktől és képes növelni a terhelhetőséget. A fizikai teljesítmény és a magas verejtékezés növeli a magnézium igényt és indokolttá teszi annak plusz bevitelét, ezért az különösen fontos és javasolt a sportolók, valamint az aktív emberek növekvő igényeinek támogatására minden életkorban.

Az ampulla egy adagja a napi normál Magnézium igényt (375 mg) fedezi. Mindenképpen a sportmozgás megkezdése előtt kell fogyasztani, a kialakult izomgörcs tompításában csekélyebb a szerepe.

Sponser Muscle Relax képes meggátolni és csökkenteni a kontrollálatlan izom összehúzódásokat, továbbá alkalmas a tünetek akut kezelésére vagy annak megelőzésére. Vészhelyzet esetén azonnal fogyasztható a praktikus kiszerelésnek köszönhetően.

          

 

Sponser Isotonic izotóniás ital, a Sponser Competition, valamint a Sponser Long Energy hipotóniás italok nemcsak a hidratációban segítenek, hanem megfelelő mennyiségű és arányú ásványi anyagokkal és szénhidrátokkal töltik fel a szervezetedet. 3 órát meghaladó távok esetén pedig mindenképpen gondoskojd a sópótlásról (Sponser Salt Caps sótabletta) 

Az eléhezés ellen a Sponser Liquid Energy energia gélek és a Sponser High Energy energiaszeletek segítenek.

A regeneráció elősegítésére ideális a Sponser Recovery Drink vagy Shake, de emellett számos Sponser fehérjeszeletből vagy fehérjeitalból tudsz választani, amelyek táplálják az izmaidat.


A 10 legfontosabb szabály az izomgörcs megelőzéséhez:

1. Edzés, verseny előtt mindig melegíts be!

2. Edzés, verseny után kötelező a nyújtás!

3. Az erőnlét javításával növelheted az erőállóképességet, amely csökkenti a görcs kialakulását.

4. Fokozatosan terheld a szervezetedet!

5. Készülj fel a várható igénybevételre!

6. Hagyj időt a regenerációra! Az izmoknak legalább 48 óra kell a regenerálódáshoz.

7. Igyál folyamatosan, hogy elkerüld a dehidratációt! A folyadékpótlás nemcsak nyáron, hanem télen is fontos.

8. Figyelj a megfelelő elektrolitok bevitelére – kalcium, magnézium, kálium és nátrium!

9. Sportolás során figyelj a megfelelő szénhidrátpótlásra!

10. Edzés után tápláld izmaidat! A fehérjepótlás fontos a regenerációhoz és az izomépítéshez!


Kapcsolódó cikkek: Miért fontos a magnézium a sporttáplálkozásban?


Tartalomhoz tartozó címkék: Ásványi anyagok Magnézium